Hej, mor! Kan du se, at jeg er med?

Programmører er ikke så kedelige, som man skulle tro. Det er faktisk helt normalt at efterlade sit “visitkort” i de programmer, man laver. Det kaldes “easter eggs” - eller påskeæg.


   Det er ikke småting, der ligger skjult i Excel 7.0. Programmørerne har bygget et
   mindekapel i regnearket - og en hel DOOM-kopi.

Programmører er et folkefærd, bestående af unge mænd med tynde arme og tykke brilleglas. Og de interesserer sig mere for matematik end for at have det sjovt. Det er forkert - i hvert fald hvad angår den sidste påstand. Programmører er nemlig slet ikke så seriøse, som man skulle tro. Det er for eksempel en udbredt sport i programmørkredse at forsyne programmer med de såkaldte “easter eggs” - en digital udgave af at springe ind foran et tv-kamera og råbe “hej mor!”.

Hvad er et easter egg?
Et “easter egg”, eller “påskeæg”, er en skjult hilsen eller en anden “ekstrafunktion”, som programøren har smuglet ind i programmet. Det typiske påskeæg er et skilt eller en rulletekst med navnene på de programmører, der her lavet programmet eller en bestemt del af det. Men jo kraftigere computerne bliver, desto vildere bliver påskeæggene. Lyd og små videoklip hører fortsat til sjældenhederne, men påskeæggene er også gået ind i multimediealderen.

Finde påskeæg
Navnet kommer fra legen “finde påskeæg”, som de fleste nok har været med til som børn. I nattens mørke har de voksne listet sig rundt i huset/haven/lejligheden og har skjult chokoladeæggene. Og nu går den vilde jagt gennem alle tænkelige gemmesteder.

På samme måde er der skjult lækkerbiskener i mange programmer. De fleste er særdeles godt gemt, men det er en god begyndelse at lede i hjælpemenuerne, mens man holder Shift-, Ctrl-, og Alt-tasterne nede skiftevis eller samtidig.

Gaver i spillene
Spil er oplagte gemmesteder for påskeæg. Det er helt normalt, at et spil er forsynet med “snydekoder”. Koderne kan være “normale” påskeæg, hvor programmøren kommer med en hilsen eller en spydig kommentar om en af konkurrenterne. Mere interessante er de koder, som giver ekstra liv og flere våben i skydespil, penge i simulatorspil og smugkig bag fjendens linier i krigs-strategispil. En særlig variant er drillekoder. I flere af de nye 3-D spil kan man indtaste de samme snydekoder som i for eksempel DOOM, men de har den stik modsatte virkning!

I begyndelsen var den slags udenomsaktiviteter i spil lige så uglesete, som i seriøse programmer. Men i dag er snydekoderne en helt normal del af markedsføringen af ethvert nyt spil. De kvikkeste producenter sørger for, at man kan hente koder til spillene på deres hjemmeside på Internet. På den måde kommer kunderne igen og igen - også efter at de har købt deres spil.

 

De martrede sjæles kapel

Det vildeste påskeæg af dem alle findes i Microsoft Excel 7 regnearket. Her har programmørerne ikke blot listet et par navne ind i programkoden. De har opført et helt mindekapel i et hjørne af regnearket og skrevet deres navne på væggene!

  1. Åbn Excel
  2. Opret evt. en ny projektmappe
  3. Rul regnearket ned til række 95
  4. Vælg hele rækken ved at klikke med musen på tallet 95
  5. Tryk på Tab-tasten (->)
  6. Åbn menuen Hjælp
  7. Vælg “Om Microsoft Excel
  8. Hold Ctrl og Shift-tasterne nede, mens du klikker på “Teknisk Support

Nu kommer et lille vindue, kaldet “Hall of Tortured Souls” på skærmen. Tilsyneladende har programmørerne haft god tid, da de lavede Excel. I hvert fald har de haft tid til at lave en komplet Windows-efterligning af DOOM, blot med det ene formål at kunne skrive deres navne.

Man kan gå omkring i “Hall of Tortured Souls” ved at bruge piletasterne - akkurat som i DOOM og andre 3-D spil. Der er desværre hverken haglgeværer eller bazookaer at finde, men man kan dog vende blikket opad og nedad ved at trykke på tasterne D og C.

Hvis man går op af trappen i det hemmelige rum i sit regneark(!), kommer man op i et ottekantet rum, hvor navnene på hele holdet bag Excel ruller henover en skærm. De ruller i øvrigt også op ad væggene langs trappen.

Som om alt dette ikke var vildt nok endda, har programmørerne gemt endnu et påskeæg inde i det første!

  1. Stå i det første rum, med ryggen til trappen
  2. Skriv EXCELKFA

Nu forsvinder den grå bagvæg, og man kan se ind i endnu et rum, hvor der løber en zig-zag gang igennem. Hvis man kan balancere hen ad gangen, kommer man ind i et rum, hvor der er billeder af programmørerne. Det er ret svært at klare turen, og falder man ned fra gangen, er der ingen måder at komme op igen. Bortset fra at lukke vinduet med ESC og vælge Ctrl+Shift+“Teknisk Support” igen.

Påskeægget virker både i den danske og engelske udgave af Excel.


Det ligner noget fra DOOM, men det er altså blot en
smart måde at skrive navnet på programmørerne på.
 

Hvis man går op ad trappen, kommer man op i et rum,
hvor navnene på teamet bag Excel ruller hen over en skærm.
 

I det ottekantede værelse kan man se De martrede 
Sjæles navne.
 

Programmørernes navne ruller også op ad 
væggen på trappen.
 

Men der er flere påskeæg inden i! Gå ned til 
bagvæggen, og skriv EXCELKFA.
 

Man skal balancere hen ad en smal afsats 
for at komme videre.
 

For enden af afsatsen er et rum med billeder 
af programmørerne.
 

Tidsspilde eller livsbekræftende?

Det er et temperamentsspørgsmål, om man vil mene, at påskeæg er sjove og livsbekræftende eller direkte forkastelige.

Udfra arbejdsgiverens synspunkt er påskeæg en dyr spøg. Et så avanceret påskeæg som det i Excel 7 må have kostet masser af timers arbejde. Den arbejdstid kunne måske have været brugt på noget mere produktivt (som at rette fejlene i Excel). På den anden side har selv programmører jo lov til lidt fritid en gang imellem. Formodentlig har ledelsen i Microsoft udmærket vidst, at der blev arbejdet på et påskeæg i Excel. I hvert fald har flere af programmerne i Office-pakken påskeæg. Så tanken kan næppe være helt overraskende.

Som forbruger kan man ærgre sig over, at der bliver brugt plads på påskeæg i programmerne. Moderne Windows-programmer er i forvejen enorme, og størrelsen fordobles mellem hver nu version. Så multimediesekvenser med ligegyldigheder er måske ikke det, der er mest brug for.

Har man blot et humant minimum af humor, er det dog svært at blive stødt over den kreativitet, der lægges for dagen. Påskeæg er morsomme, de viser, at der står mennesker bag teknikken - og de skal have lov til at være der.

Og er man programmør, må man i sidste ende overveje, om ikke livet alligevel er for kort til at arbejde for en arbejdsgiver uden humor.

 
Denne side er opdateret d. 16-01-2012. ©: John Alex Hvidlykke 21. juli 1996. Artiklen har tidligere været udgivet i "Komputer for alle" i 1997.