Giv pc'en personlighedsspaltning

Mindes du stadig din første computer? Så lev dine drømme ud med en emulator, som får pc'en til at opføre sig som din gamle Commodore 64, Amstrad eller ZX Spectrum!


Er det en kostbar ny pc eller en antikveret Commomdore 64?
Ligheden er slående, og resultatet trodser al fornuft!

En emulator er et program eller et stykke hardware, som får din computer til at opføre sig som en anden computer. Der er i de senere år dukket adskillige softwarebaserede emulatorer op, så du i dag kan emulere alle de klassiske hjemmecomputere på din pc.

Emuleringen sætter pc'en i stand til at køre de samme programmer som de originale computere. Det er ikke bare et spørgsmål om at ligne. Kan du få det oprindelige program ind i pc'en, vil den fungere akkurat som forbilledet - bare i reglen betydeligt hurtigere.

 

Emulering er dyrt

Det koster masser af regnekraft at emulere en anden computer. Når du for eksempel afvikler et Commodore 64-program på pc'en, skal hver eneste maskinkode-kommando i spillet opfanges og "oversættes" til kommandoer, som giver mening for pc'en. Og som om det ikke var nok, skal resultatet serveres, så det ligner skærmbilledet fra den gamle "brødkasse".

Heldigvis er der et stort overskud at bruge af. En hjemmecomputer fra første halvdel af firserne havde var typisk udstyret med en 8-bit processor med en arbejdshastighed på 1MHz. Processoren i en gennemsnitlig hjemme-pc (1997-tal) arbejder med 133 MHz og med en busbredde på 32 bit. Det skulle i teorien give den omkring fem hundrede gange så stor regnekraft som en gammel hjemmecomputer.

 

Hvorfor emulere?

Når en moderne pc er flere hundrede gange hurtigere end en forældet hjemmecomputer og typisk er udstyret med tilsvarende mere hukommelse - hvorfor så overhovedet beskæftige sig med sådan noget gammelt stads?

Tja, der er ingen fornuftig grund! Ikke mere end der er til at se gamle danske lystspil i TV, interessere sig for halvtredserbiler, lytte til tredsermusik eller tænke tilbage på sin første barndomskæreste: Nostalgi og retro er in!

Hvis du er i trediverne i dag, gælder nostalgien 1980'erne. Og mange af os velbjergede computerfreaks, som for eksempel laver det magasin, du nu sidder og læser, er i netop i den alder. Derfor er topmålet af nostalgi og romantik for os en antik Spectrum, Commodore 64 eller Amstrad CPC 464: Vores ungdoms kærlighed, som aldrig er blevet overgået.


Emulatorer er nostalgi i sin reneste form: 
Din ungdoms kærlighed, der aldrig er blevet overgået

I den forbindelse er der grund til at advare: Dine gamle yndlingsspil var måske ikke helt så flotte og originale, som du husker det. Og de færreste "nyttige" programmer fra dengang tåler sammenligning med vore dages shareware, for slet ikke at tale om kommercielle produkter.

 

Hvordan fungerer en emulator?

Men hvordan fungerer så en emulator? Svaret er nærliggende: Akkurat lige som originalen.

Den normale måde er at emulere de enkelte kredse, computeren består af - og så sætte det hele sammen, akkurat som i virkeligheden. I første række skal selve processoren, for eksempel Z-80 eller Motorola 6502 emuleres, sådan at alle maskinkodekommandoer i programmet kan oversættes til kommandoer, som giver mening for en Intel-processor.

Næste trin er de specielle kredse, som styrer lyd, grafik og de forskellige porte. Det er disse kredse, som giver den enkelte computer dens særlige egenskaber og adskiller en Commodore 64 fra en VIC-20, en Apple II og en BBC-computer. Det er den mest komplicerede del af opgaven. Men kan man få adgang til nøjagtige oplysninger om specialkredsene, er det dog muligt. Den moderne pc overgår firsernes hjemmecomputere med adskillige længder på grafik og lyd.

Sidste trin er de ROM-kredse, som binder processor og specialkredse sammen og indeholder BASIC-programmeringssprog og operativsystem. Her er den normale fremgangsmåde simpelt hen at kopiere original-ROM'erne.

Faktisk er den moderne pc selv en slags emulator. BIOS-ROM'en er nemlig en emulering af IBM's oprindelige BIOS, omhyggeligt udtænkt, så den opfører sig som originalen uden at være en direkte kopi.

 

Hvordan får jeg programmerne ind i maskinen?

Imens dagens emulatorer klarer at efterligne de gamle maskiner til noget nær perfektion, når det gælder om at afvikle programmerne, er det endnu ikke lykkedes nogen at få et 5,25 tommers pc-diskettedrev til at opføre sig lige så underligt som et Commodore 1541-drev. Og hvor skal man proppe en 3" Amstrad-disk eller et Sinclair Microdrive-bånd ind?

      
Pc'en kan let nok efterligne de gamle computere - men hvordan får man programmerne ind i den? 

Løsningen er i de fleste tilfælde at sætte strøm på den gamle computer en sidste gang og overføre programmerne ved hjælp af et såkaldt nulmodem-kabel mellem de to computeres serielporte. Der følger normalt programmer til overførslen med emulatorerne.

Når programerne er overført, kan du gemme dem på harddisken i sikker forvaring for fremtiden. De fleste emulatorer giver mulighed for at oprette et "image" af en diskette på harddisken. Du bliver sikkert overrasket over, hvor lidt tingene fylder. Datidens programmer var sjældent på mere end 30-45 kilobytes. Så selv en velvoksen samling af gamle C-64 programmer fylder kun ubetydeligt på harddisken.

 

Andre emulatorer

Det er ikke nok at emulere hjemmecomputerne. Ude på Internet finder man folk, som har gjort den ultimative barndomsdrøm mulig: At have sin egen personlige spillemaskine hjemme i stuen. Tænke sig at kunne invitere Pac-Man, Mr Do! eller Mario Brothers hjem!

Hvis du er fanatisk, køber du en brugt arkademaskine i den Blå Avis. Er du - eller din bedre halvdel - mere praktisk anlagt, finder du i stedet en arkadeemulator. En af de bedste emulatorer heder MAME (Multi Arcade Machine Emulator). MAME kan emulere mere end et halvt hundrede forskellige arkadespil, hvis man forsyner den med de rigtige ROM-images. Særdeles brugervenligt - og særdeles ulovligt. Her gælder nemlig samme problemstilling som hos hjemmecomputerne: For at kunne bruge den emulerede computer, skal du have fat i de originale ROM'er. Og dem kan man kun blive lovlig ejer af ved at købe maskinen. Heldigvis findes der også her en løsning på Internet. På ftp.tant.com kan man finde kopier af de originale ROM'er. Stedet er beregnet til elektronikmekanikere og samlere af arkademaskiner, som på den måde kan brænde nye kopier til erstatning af ødelagte ROM'er. Men de kan bruges til andet. Don't do this at home kids!

 

Denne side er opdateret d. 16-01-2012. ©: John Alex Hvidlykke 13. juli 1997. Artiklen har tidligere været udgivet i "Datatid".