Apple runder de 30 år

Opfinderfirmaet Apple opfandt den personlige, brugervenlige computer. Og da Microsoft kopierede ideen, blev den allemandseje.

Computerverdenen har i mange år været opdelt i to stridende lejre. Enten var man til pc eller til Mac. Og den anden side var Fjenden. Men selv om dette er et pc-magasin, og pc'erne må siges at have løbet af med sejren og opnået verdensherredømmet, er det alligevel Apple, der skal have æren for, at den computer du har på bordet foran dig, er blevet som den er. Computerfirmaet Apple kunne d. 1. april fejre sit 30 års jubilæum. Det er ikke alene en sjælden bedrift i computerverdenen. Apples jubilæum er også 30 års-jubilæet for selve den personlige computer. Og få har haft så stor betydning for begrebet den personlige computer, som Apple.

Apples to grundlæggere, Steve Jobs og Steve Wozniak, havde mødtes takket være en fælles interesse for teknik. Elektronikgeniet Wozniak havde konstrueret sin egen computer fra grunden, ved hjælp af en af de nyopfundne mikroprocessorer. Wozniak havde blot gjort det for fornøjelsens skyld og for at kunne prale af den overfor de andre elektronik-hobbyfolk. Vennen Jobs så imidlertid straks mulighederne: At her var en computer, som alle kunne eje. Ikke kun store virksomheder og universiteter. De kunne begge blive rige. Og de kunne ændre verden! Selv om den beskedne Wozniak protesterede, blev det, som den fanatiske Jobs ønskede. Begge sagde deres job op og solgte deres kæreste ejendele (Wozniaks HP-lommeregner og Jobs' folkevogsrugbrød) for at skaffe kapital. Og sammen grundlagde de firmaet Apple Computers.


Steve og Steve med deres andet "barn" - Apple II, som var den første personlige computer, 
der vandt indpas i erhvervslivet. Det er Steve til venstre.

Apples første computer fra 1976 havde ikke mange ligheder med de stilfulde hvidlakerede ting, vi ser fra Apple i dag. Apple I, som den første model hed, bestod simpelt hen af et printkort med computeren, leveret i løs vægt til en pris af 666 dollars og 66 cents (ca. 4666 kr.). Detaljer som strømforsyning og kabinet måtte man selv sørge for. På trods af dette var computeren en revolution. For den var den første færdigbyggede, betalelige computer for almindelige (om end stærkt teknisk kyndige) mennesker.


Apple 1 fra 1976 bestod kun af et nøgent printkort. Resten var op til ejeren.

Apple I solgte kun få eksemplarer, men Apple II fra 1977 var for alle. Apple gjorde det muligt at gå ind i en butik og få skubbet en færdig computer over disken. Og i kølvandet fulgte noget lige så revolutionerende: Færdige programmer til alle mulige formål. Man behøvede ikke engang selv skrive sine programmer! Apple II blev produceret i forskellige varianter helt frem til 1992.


Apple II var en færdig og (for sin tid) elegant computer, som appellerede til almindelige mennesker.

 

 

Den grafiske revolution

Den grafiske revolution Apple skabte en endnu større revolution i 1984, hvor Macintosh-computeren blev introduceret. Det var ikke verdens første grafiske computer. Faktisk havde Jobs fået ideen fra Xerox' tænketank PARC. Men Macintosh var den første, som var beregnet til at blive brugt af almindelige mennesker. Lige som Apple II i sin tid. Der skulle dog gå lang tid, før Mac'en fik den succes, som dens skaber syntes, at den fortjente. Kunderne klagede over, at de tidlige Mac'er manglede harddisk, hukommelse, netværk - og programmer. Men Steve Jobs var ubøjelig. Han havde ret, og resten af verden tog fejl!

Striden endte med, at Jobs i 1985 måtte forlade det firma, han havde stiftet, mens en skiftende række af chefer prøvede at redde kastanierne ud af ilden og introducere Mac'er med de funktioner, som kunderne savnede. Selv om Macintosh-computeren efterhånden vandt indpas hos især grafiske brugere, blev den aldrig noget guldæg for Apple. Resten af verden havde ladet sig inspirere af den gode ide, og Microsoft havde i 1986 sendt sit eget grafiske styresystem på markedet, kaldet Windows. Og det kunne køre på de stadigt mere udbredte og stadigt billigere pc'er, mens Apples styresystem kun var for de udvalgte, der brugte Apples egen hardware.

Krisen kradsede så stærkt for Apple, at firmaet i 1996 valgte at invitere sin gamle leder Steve Jobs tilbage i firmaet. Men kun som konsulent og uden ledelsesansvar. Mindre end et år efter havde han genindtaget chefkontoret og smidt den siddende direktør på porten. Jobs genkomst gav kunder og medarbejdere ny tillid til Apple. Og i 1998 vente firmaet tilbage til rødderne med en helt ny computer: iMac. En lille computer med indbygget skærm og et frækt design i gennemsigtigt plastic, som vendte underskud til overskud og fik alle andre til igen at kopiere Apple og sende bunker af hardware i gennemsigtigt blåt plastic på markedet.

 

Musikspiller reddede Apple

Den største succes nogensinde for Apple blev dog ikke en computer, men noget så billigt og ordinært som en MP3-spiller: iPod, der med sit superminimalistiske hvide design gjorde en nørdet musikafspiller til et mode-accessory. Ikke blot er iPod den mest populære MP3-spiller på markedet, Apple sælger flere MP3-spillere end alle konkurrenterne tilsammen.


Ipod-MP3-spillerne har vendt skuden for Apple. 
De sælger i dag flere afspillere end alle 
konkurrenterne tilsammen.

I 2006 har Apple igen lavet en revolution. Men denne gang i det indre. Apples computere har i to årtier været alternativet til de Intel-baserede pc'er. Og hele vejen igennem har Mac-tilhængerne hævdet, at de havde den bedste og hurtigste processor.

Men i februar 2006 sagde Apple farvel til sine egne og IBM's PowerPC-processorer og skiftede til processorer fra Intel. Med en firedobling af hastigheden til følge. Apples er stadig kendt som computeren for de kreative mennesker. Men bag det blankpolerede kridhvide design er forskellen svær at få øje på. Stump for stump har Apple overtaget de samme standarder som pc'en, så kun styresystemet for alvor adskiller de to standarder. Og det er i øvrigt bygget på Unix, ligesom Linux er.


Apples nye styresystem OSX, med kælenavnet "Tiger" blev lanceret i 2005. Systemet ligner 
det gammelkendte Mac-styresystem, men er bygget over en Unix-variant. Og indmaden 
er nu blevet Intel-baseret. Så en moderne Mac er i bund og grund en PC, der kører 
en Unix-baseret Mac-emulator!

 

Tidslinie:
1976
Apple grundlægges 1. april af Steve Jobs og Steve Wozniak. Apple I 
1977 Apple II sendes ud. Apple fortsætter med at sælge den indtil 1992. 
1980 Apple III udsendes. Og forsvinder igen grundet fejl og dårligt design. 
1983 Apple Lisa. Apples første grafiske computer. Alt for dyr og alt for langsom. 
1984 Apple Macintosh lanceres - til en fjerdedel af prisen på en Lisa. 
1985 Steve Jobs fyres som chef, og forlader Apple i vrede. Apple underskriver en aftale, der giver Microsoft adgang til at bruge Apples system. 
1994 Første Power-pc Mac. 
1996 Steve Jobs vender tilbage som konsulent. 
1998 iMac lanceres og redder et skrantende Apple. 
2001 Apple iPod. Apples første musik-apparat. 
2002 iMac Flat Panel. Første stationære Mac med indbygget fladskærm. 
2005 OSX - Apples seneste styresystem lanceres. 
2006 iMac Core Duo. Apples første Intel-baserede computer.

Links:

www.apple.com

Apples ene grundlægger, Steve "The Woz" Wozniak.

Apple-history. Omfattende og nøjagtig oversigt over alle Apples computere gennem tiderne, med produktionsår og specifikationer.

Denne side er opdateret d. 15-06-2011. ©: 28-03-2006 John Alex Hvidlykke. Offentliggjort i Komputer for alle i april 2006.