Kongen af software

Der er ingen, der kommer uden om Bill Gates. Gennem tre årtier har han siddet solidt på tronen, når computerne har skullet have programmer.


Ingen, absolut ingen har haft så stor betydning for tilblivelsen
af den personlige computer, som Bill Gates.

Hvis man skal udnævne én person til at være den mest indflydelsesrige person i computerhistorien, må titlen ubetinget gå til Bill Gates. Microsoft-bossen har været i centrum af begivenhederne siden den allerførste personlige computer. Og han har for længst nået det mål, som han satte sig for knap 30 år siden: En computer på ethvert skrivebord – med Microsofts software.

Historien om Microsoft startede i 1975, hvor det lykkedes for Bill Gates sammen med vennen Paul Allen at være de første, der leverede en BASIC til verdens første personlige computer, som netop var blevet udviklet. Snart dukkede der andre computere op – og alle skulle have en BASIC fra Microsoft, som drengene kaldte deres firma.

En komplet opremsning af Bill Gates og Microsofts fortjenester ville fylde resten af bladet, men det er kendetegnende, at hver gang der er kommet nye standarder til, har Microsoft formået at være med. Og har de ikke være med fra begyndelsen, har de systematisk udkonkurreret alle andre. Bill Gates er nemlig ikke blot en rigtig god programmør, men også et forretningsgeni.

En hemmelighed sammen med IBM

Efter at have leveret BASIC-udgaver og andre programmeringssprog til den spirende underskov af små computerproducenter i en årrække, fik Microsoft i 1980 et tilbud, de ikke kunne afslå. Selveste IBM bad dem om at levere BASIC og styresystem til deres personlige computer. Der var blot et lille men: Projektet var tophemmeligt i et år, og Microsoft skulle satse næsten alle sine ressourcer på projektet. Hvis IBM fortrød, ville det betyde enden på Microsoft. Gates sagde ja tak og gik i gang. Han var endda ærlig nok til at forklare IBM, at han ikke havde et styresystem, men at de i stedet kunne købe det hos konkurrenten Digital Research.

Da IBM-folkene senere vendte skuffede tilbage, skaffede Bill Gates et styresystem og sikrede sig ved samme lejlighed tilladelse hos IBM til at videresælge det til andre computerproducenter. Resultatet blev pc’en, og Bill Gates gjorde en genistreg ved at beholde retten til at videresælge MS-DOS. Da kopiudgaver af pc’en begyndte at dukke op, lykkedes det endda Gates at forhandle en aftale hjem, som tvang pc-producenterne til at betale en afgift til Microsoft for hver eneste pc, de solgte – uanset om der var en MS-DOS med i kassen eller ej.

 

Da pc’en fik Vinduer

Hvis MS-DOS satte Bill Gates på tronen, blev selve kongeslottet bygget med Windows. Hos Apple Computers, som Microsoft var storleverandør af programmer til, var de i starten af 80’erne i gang med at udvikle en computer, som kunne betjenes ved at pege og klikke på skærmen med en såkaldt mus. Det stod i kontrast til DOS’, som blev styret med komplicerede kommandoer på tastaturet.

Apples nyskabende computer hed Macintosh, og ideen var i øvrigt ”lånt” hos Xerox. Bill Gates var straks fyr og flamme, og besluttede, at alle computere i fremtiden skulle arbejde på den måde. Resultatet blev Windows, som kom på gaden i 1985. Det tog dog endnu fem år at få så mange andre softwarefirmaer med på ideen, at Windows kunne blive den standard, som programmer blev udviklet til. 

Bill Gates er ikke blevet en succes ved at være en flink fyr. Når Microsoft går ind i at konkurrere på et område, fortsætter de, indtil de er størst på markedet – og helst alene.

Det gælder for eksempel kontorprogrammer. Her havde henholdsvis WordPerfect og Lotus 1-2-3 været enerådende på tekstbehandling og regneark til styrsystemet DOS. Det ændrede sig, da Windows blev standarden. Ved at pakke alle kontorprogrammerne sammen i én pakke (og kende Windows mere indgående, end konkurrenterne havde mulighed for) lykkedes det for Microsoft at udkonkurrere alt og alle.

 

Når konkurrencen har været hårdest, har Microsoft simpelt hen tilføjet en ny ”gratis” funktion til sit styresystem, som har taget brødet ud af munden på de konkurrenter, der har levet af at sælge programmer, der lavede det samme.

På den måde er Windows hen ad vejen blevet udstyret med fx netværkssoftware, internetadgang, internetbrowser, e-mailprogram, diskkomprimering, defragmenteringsprogram, MP3-afspiller og videoredigering. Hver ny udgave af Windows har føjet nye ”gratis” funktioner til listen – og ofte sat nye firmanavne på tabslisten.

Bill Gates er ikke blot hadet. Hans firma er konstant involveret i en lang række retssager med firmaer, organisation eller stater, som enten mener, at Microsoft har stjålet deres ideer eller at firmaet er blevet for stort et monopol. Nogle af retssagerne løber over mange år, og Microsoft har betalt massevis af milliarder i erstatninger og forlig. I sidste ende har de dog altid fået lov til at fortsætte med at gøre tingene på den mest lukrative måde.

Gratis konkurrence er den hårdeste

Netop det lukrative kan blive den eneste trussel mod Microsoft, for hvad gør men med en konkurrent, der ikke er interesseret i at tjene penge? Det gratis styresystem Linux og det tilhørende kæmpeudvalg af såkaldte Open Source-programmer, som er designet af nørder med tid til overs og lyst til at vise hvad de kan, er formentlig den største konkurrent til giganten Microsoft. Uanset hvad du vil bruge pc’en til, kan du finde et gratisprogram, som gør det samme – og som oftest ligner de etablerede udgaver. Bill Gates selv tager dog konkurrencen med ro: ”Jeg er ikke bange for Open Source-bevægelsen. Så stærke er det heller ikke. Uden en fælles standard for pc’er, kunne de ikke eksistere. Og den stadard er der på grund af os”.

Dine fjenders fjende er din ven! Programfirmaet SCO første retssag mod Linux-samfundet med beskyldning om, at en del af Linux var bygget på kode, ejet af SCO. Resultatet blev i sidste ende et nederlag for SCO. I følge magasinet BusinessWeek skød Microsoft ikke penge i SCO -  men de var behjælpelige med at finde en investor, som kunne finansiere retssagen for SCO.

 


Gavmilde Gates

Bill Gates har i årevis været verdens rigeste mand, men han er siden blevet overhalet af blandt andre Ikeas stifter. Med 310 milliarder kroner på lommen (2004) er Gates dog stadig overordentlig velhavende. Det hører også med til billedet, at Gates, som er kendt udrydde konkurrenterne nådesløst, gennem de seneste år har givet halvdelen af sine penge bort til godgørende formål.

Det siger sig selv, at ingen anden enkeltperson har råd til at give så mange penge bort som verdens rigeste mand, men det gør alligevel indtryk, når Gates’ gavmildhed overgår de ti næste på listen over verdens største filantroper – tilsammen.

De fleste af pengene er givet til en fond, som han har stiftet sammen med hustruen for at støtte forskning og sygdomsbekæmpelse.


13-årig programmør på natarbejde

Bill Gates lærte at programmere som 13-årig, hvor han havde sit første computerjob hos firmaet Computer Center Corporation. Han og kammeraterne kunne få lov at lege med firmaets computere, så længe de kunne finde fejl i programmerne. Det kunne de blive ved med, indtil firmaet lukkede to år senere.


De gode ideers mand

Gates og co. er gode til at lade sig inspirere. Firmaets første succes, programmeringssproget BASIC, var udviklet ti år tidligere og gjort gratis. Microsoft udviklede sin egen version – og solgte den. MS-DOS gav Microsoft monopol på styresystemer. Programmet havde Gates købt af et det lille firma Seattle Computer Products.

Microsoft Windows udviklede Microsoft dog selv. Gates indrømmede imidlertid at have kopieret ideen fra Xerox efter at Apple i årevis havde ført retssag mod Microsoft for at have stjålet den fra dem (Xerox tabte til gengæld sin retssag mod Apple for at have stjålet deres ide).

Heller ikke når det gælder kontorprogrammer har Microsoft været den første med ideerne. Inden henholdsvis Word og Excel kom på banen havde WordPerfect og Lotus 1-2-3 været kæmpesucceser.


 

 

Ordliste:

BASIC: ("Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code"). Simpelt programmeringssprog til hjemmecomputere. I computernes barndom lavede man i regelen sine programmer selv, derfor var et programmeringssprog det første, man skulle sikre sig til computeren.

Styresystem: Det grundlæggende program, som fortæller computeren, hvordan den skal udnytte hardwaren og håndtere alle andre programmer.

MS-DOS: (“Microsoft Disk Operating System”). Microsofts første styresystem. Uundværligt og altdominerende i årene før Windows 95.

QDOS: (”Quick and Dirty Operating System”). Styresystem, fremstillet af firmaet Seattle Computer Products til 8088-baserede computere. Bill Gates købte QDOS af Seattle Computer Products for 50.000 dollars og videreudviklede det til MS-DOS.

Windows: Grafisk overbygning til styresystemet DOS. Siden Windows 95 har Windows helt erstattet DOS. Uden Windows ingen mus, grafik og vinduer på skærmen.

Open Source: Softwarepolitisk bevægelse, som går ind for, at kildekoden til programmer skan være frit tilgængelig, sådan at alle kan forbedre og videreudvikle den. Linux er open source. Windows er bestemt ikke.

 

Biografi:

William Henry Gates III blev født i Seattle, Washington d. 28. oktober 1955.
1973 Bill Gates starter på Harward University.
1975 Bill Gates og Paul Allen stifter Micro-soft og sælger sit første program: En BASIC-fortolker til MITS Altair-computeren, verdens første personlige computer.I sit første år indtjener Microsoft 16.005 dollars. ”staben” består af de to stiftere.
1980 IBM laver sin første personlige computer – og opfinder pc-standarden. Konkurrenten Digital Research sender IBM i armene på Microsoft, som leverer både styresystem og BASIC.
1985 Windows 1.0 – interessant, men ikke nogen succes.
1989 Microsofts årlige salgstal runder første gang 1 mia. dollars.
1990 Windows 3.0 udsendes – og bliver en øjeblikkelig succes, da andre firmaer begynder at levere programmer, som udnytter Windows.
1992 Første samlede kontorpakke: Microsoft Office.
Gift 1. januar 1994 med Melinda French, som han i dag har tre børn med. Til brylluppet lejede de en hel ø for at holde uønskede blikke væk.
1995 Windows 95 erobrer markedet.
2000 Bill Gates træder tilbage som formand for Microsoft, men beholder titlen som ledende softwarearkitekt.
2001 Windows XP. Nyeste generation af styresystemet – og endnu en succes.
2003 Microsofts årsomsætning er vokset til 32.190.000.000 dollars, og firmaet har 55.000 ansatte.
2008 Bill Gates forlader frivilligt tronen som leder af Micorost og helliger sig godgørende arbejde.

Citater:

"Den virkede før! Mor, fortæl ham, at den virkede!" Bill Gates, 1971

"Det er en meget personlig branche, men hvis du vil have succes, skal du appellere til de store grupper. Pengene tjenes ved at sætte de facto-standarderne." Bill Gates

"640 kilobytes skulle være nok til enhver" Bill Gates, 1980

"Succes er en elendig lærer. Den lokker smarte folk til at tro, at de ikke kan tabe" Bill Gates

"Behandl nørder godt. Du ender sandsynligvis med at arbejde for en." Bill Gates

"Alle funktioner i mit nye hus er styret af pc’en – og nogle gange virker de."« Bill Gates

 

 

Links:

Microsoft

 

 

Hjemme hos Bill

I sine unge dage sov Bill i regelen under sit skrivebord, få timer ad gangen, inden han fortsatte med at programmere. I dag er han mere magelig. Han byggede i årene 1992-1997 en 6000 kvadratmeters vidundervilla ved Lake Washington. Huset kostede 53 millioner dollars at bygge og har plads til både gæster og arbejde. Der er fx syv soveværelser, seks køkkener og ti badeværelser!
Bill Gates' hus

 


Bill er ikke til at stoppe

Bill Gates elsker hurtige biler. Det vidner dette politifoto fra 1977 om. Den dengang 21-årige Gates blev fængslet for adskillige trafikforseelser i New Mexicos ørken i sin nye Porshe 911. Hans garage har i dag plads til 30 biler.

Denne side er opdateret d. 15-06-2011. ©: John Alex Hvidlykke 10. april 2004. Artiklen har tidligere været udgivet i "Komputer for alle".