Musenes mester

Uden mus, ingen Windows. Logitech har med Daniel Borel i spidsen skabt sig en kæmpesucces på at give dig et "håndtag" til at håndtere dine ikoner og dokumenter med.


Daniel Borel startede karrieren med at skabe et tekstbehandlingssystem for Ricoh. Ordren blev annulleret, men den mus, som var en mindre del af leverancen, skabte grundlaget for musegiganten Logitech.

Alle mennesker ved, hvem Bill Gates er, og hvilket firma, han er chef for. Men kender du Daniel Borel? Nej, vel - og det på trods af, at du sandsynligvis sidder med et af hans produkter i hånden, hver gang du bruger din pc.

Mens Daniel Borel er kendt af de få, er firmaet Logitech kendt af de fleste. Med over en halv milliard computermus fra Logitech på lidt over 20 år har Daniel Borel sat så mange mus i verden, at han kun overgås af Walt Disney.

Computermusen blev opfundet i 60'erne, men det var først, da computerne i midten af 1980'erne begyndte at vise grafik på skærmen, at musen blev et uundværligt redskab. Musen gjorde det muligt at "gribe fat" i ikoner og dokumenter på skærmen, trække den rundt og ændre på dem.

En af de første til at se behovet for mus var Daniel Borel, som i 1981, sammen med en studiekammerat fra Stanford-universitetet og en Olivetti-chef,  fik kontrakt på at levere et DtP-system til det japanske elektronikfirma Ricoh. Med i projektet var også udvikling af en computermus. Projektet blev i sidste ende skrottet, men både Apple og HP var interesserede i musen og antog nystiftede Logitech som underleverandør.

1980'erne igennem var en mus dog fortsat noget relativt eksotisk, som først og fremmest kunne bruges af grafikere. De fleste computerskærme var stadig fyldt med hvid tekst på sort eller blå baggrund. Det ændrede sig, da Windows 3.0 kom på markedet i 1990. For at betjene den flotte grafiske bruger-flade var det nødvendigt med en mus, gerne leveret af Logitech.

Fremgangen blev dog bremset. Efter en eksplosiv vækst i kølvandet på Windows' succes vendte pc-industrien i 1992 pludselig bunden i vejret og blev kastet ud i krise. En brand på en epoxyfabrik i Japan betød nemlig, at prisen på ramkredse blev mangedoblet fra den ene dag til den anden. Det gik ud over salget af pc'er - og dermed salget af de mus, som blev leveret med i pakken.

Redningen blev at sælge direkte til kunderne, som ofte allerede have en pc, men som havde lyst til at forbedre den med en ny mus.

Fra at have været underleverandør af billige mus til pc-producenterne blev Logitech nu synonymt med lækkert designede og håndvenlige mus i luksus-klassen. Samtidig flyttede Logitech produktionen til Asien og kunne dermed skære ned på omkostningerne.

Siden da har Logitech udvidet forretningen til at omfatte stort set alle tænkelige tillægsprodukter til pc'en: Skannere, web-kameraer, tastaturer, højttalere, joysticks og senest en universel fjernbetjening til hjemmebiografen, samt et trådløst Bluetooth-hovedsæt til mobiltelefoner.

At det er gået så godt for Logitech er imponerende, ikke mindst i kraft af, at virksomheden som en af de få har magtet at konkurrere direkte med Microsoft. Selv om Bill Gates først og fremmest er kongen af software, har virksomheden også en hardwareafdeling, som især fremstiller mus, tastaturer og joysticks - præcis de samme produkter som Logitech lever af.

Når det er gået så godt, hænger det sammen med, at Logitech har formået at holde sin fokus på dette ene område, mens Microsoft prøver at være nummer et på alle fronter.

En anden forklaring er diskretion. På den ene side giver Logitech Bill Gates baghjul, når det gælder hardware, men på den anden side er de fornuftige nok til ikke at prale med det! På den måde undgår Logitech at tvinge Gates og co. til priskrig, og de to firmaer kan samarbejde på de områder, hvor de ikke er konkurrenter.

Daniel Borel er i dag hovedrig og magtfuld og sidder i bestyrelsen for en lang række foretagender, herunder fødevaregiganten Nestle, men han hjælper gerne de, som ikke har haft heldet med sig endnu. Ikke kun med penge, men navnlig med erfaring, rådgivning og lektioner i jernhård disciplin. Som han siger: "Logitech er min indtjeningskilde, men opstarts-virksomhederne er mine hjertebørn".

Ordliste:

GUI: (Graphical User Interface) eller "brugerflade". Grafisk betjening af styresystem eller programmer ved hjælp af vinduer og mus. Windows er det mest populære eksempel på et GUI.

Optisk mus: I en traditionel mus aflæses bevægelserne - og dermed musens placering - ved hjælp af ruller, som rører direkte ved musekuglen. I en optisk mus, aflæser en fotocelle enten kuglens bevægelser eller underlagets. På den måde undgår man, at der samler sig støv på rullerne, der får musen til at køre ujævnt.

DtP: (Desktop Publishing) udgivelse på skrivebordet. I dag er det helt normalt at fremstille flotte tryksager med elegant layout og billeder på hjemme-pc'en. Men i 1980'erne var den teknik endnu en utænkelig drøm. Ricohs forsøg på et DtP-system i 1981 kunne have været banebrydende, hvis det var blevet gennemført.

Trådløs mus: På en trådløs mus er ledningen mellem mus og pc erstattet af radiobølger eller infrarøde signaler. Det betyder, at man slipper for ledningsrod eller for korte ledninger. Til gengæld er musen nødt til at indeholde batterier, som enten skal skiftes med mellemrum eller oplades.

Biografi:

Daniel V. Borel blev født i 1950 nær Lausanne i Schweiz.
Han har en mastergrad i fysik fra det schweiziske teknologiske institut (1973) og en mastergrad i computervidenskab fra Stanford University (1977).
I 1981 stiftede Daniel Borel Logitech sammen med en studiekammerat fra Stanford, Pierluigi Zappacosta og en Olivetti-direktør, Giacomo Marini.
1982: Første optiske mus, der kunne fungere på en normal musemåtte.
1984: Første infrarøde, trådløse mus.
1985: Første mus til under 100 US$.
1989: Første håndvenlige mus.
1991: Første trådløse mus med radiobølger.
1996: Logitech fremstiller mus nr. 100 millioner.
1997: Første USB-mus.
1998: Daniel Borel indtræder som bestyrelsesformand for Logitech.
1999: 200 millioner solgte mus fra Logitech.
2000: 300 mio. mus solgt.
2000: Daniel Borel kåres som "årets business angel" i Schweiz.
2001: Første trådløse optiske mus.
2001: Logitech køber konkurrenten Labtech, som bl. a. laver pc-højttalere.
2002: Mus nummer 400 millioner.
2003: Logtich-mus nummer en halv milliard ruller over samlebåndet.
2004: Trådløs mus nummer 50 millioner.
2004: Daniel Borel indtræder i direktørgruppen i fødevarekoncernen Nest-lé.

Citater

"Vi har succes nu, men vi har også været igennem barske tider, og man glemmer aldrig de hårde lektier.."
Daniel Borel

 

"Man skal ikke bare tage tingene, som de kommer - man må kæmpe for sine mål."
Daniel Borel

"Jeg så de unge smarte folk i Silicon Valley, og tænke "hvorfor skulle jeg ikke kunne følge deres eksempel?"."
Daniel Borel

Links:

Logitech

Denne side er opdateret d. 15-06-2011.©: John Alex Hvidlykke 15. september 2004. Artiklen har tidligere være udgivet i Komputer for alle nr. 17-2004.