De kom, de så, de Googlede!

Søgemaskinen Google har opnået den store og sjældne ære at blive et udsagnsord. Hvis man skal finde noget på nettet, er den nemmeste løsning at ”google” det!


Larry Page og Sergey Brin grundlagde i 1998 søgetjenesten Google.
I dag er begge mangemilliardærer. De passer også godt på de ansatte. 
Firmaets chefkok var tidligere ansat af rockbandet Grateful Dead.

World Wide Web er med sine milliarder af sider et ufatteligt skatkammer af informationer. Men netop dét at finde frem til skatten kan være en meget kompliceret opgave, som ville være umulig – hvis ikke det havde været for den firma, som Larry Page og Sergey Brin startede i 1998: Google!

Internettets historie er fyldt med beretninger om folk, der med en god ide i hovedet og en vilje til at arbejde hårdt for den, erobrede verden og blev styrtede rige og berømte på ingen tid. Få kan dog måle sig med Google.

Firmaet med det tungebrækkende navn blev næsten med det samme verdens mest populære sø-gemaskine. Den titel har andre haft før dem. Men Google har beholdt førerpositionen i et halvt årti nu, og der er intet, der tyder på, at den kan trues overhovedet.

Antallet af ansatte er vokset fra en håndfuld ved lanceringen til flere tusind mennesker, fordelt over flere lande og tidszoner.

Det, der adskiller Google fra tidligere søge-tjenester er, at den ikke blot finde de hjemmesider, der skriver mest om et givet emne, men de, der er mest populære – i form af links fra andre hjemme-sider. Det giver en god chance for at finde en brugbar webside meget hurtigt.

Ud over evnen til at finde de bedste sider inden for et bestemt emne har Google altid udmærket sig ved at være enkel. En simpel, hvis side med et søgefelt. Ingen larmende reklamer. Til gengæld har Google spredt sig over stadig mere.

I 2001 købte firmaet DejaNews, som ejede den absolut største database over diskussionsnettet Usenet. I stedet for at følge med og deltage i diskussionsgrupper dagligt kan du nu med Google søge i samtlige indlæg siden 1995.

Siden er også billed-søgning og dagbøger i form af weblogs kommet til. Også her er det lykkedes at blive det sted på nettet, som de fleste søger på.

I 2004 kom Gmail – en gratis webbaseret mailser-vice i konkurrence med Microsofts Hotmail. Tjenesten blev lanceret 1. april 2004, og der var tvivl om, hvorvidt der var tale om en spøg, da hver bruger får en gigabyte gratis diskplads stillet til rådighed for sine mails. Men historien var god nok – imens Googles anden nyhed fra samme dag, om at åbne et kontor på Månen, var en aprilspøg!

Seneste skud på stammen er Google Print. Efter at have katalogiseret net-tet på kryds og tværs, kaster Page og Brin sig over bøger og tilbyder sur-ferne at finde relevante bogtitler til dem – og steder at købe bøgerne.

WWW er et omskifteligt sted. Alt for ofte er den side, som man søger, forsvundet fra nettet eller flyttet til en ny adresse. Det betyder dog ikke, at siden er tabt for altid.

Man hører ofte udtrykket ”Google er Gud”. Uden at skulle diskutere religiøse synspunkter har Google i hvert fald det til fælles i de flestes bevidsthed, at Google er alle steder (især hvis man går trådløst på nettet), og at Google har svar på alting, altid, og med det samme.

Google er også i internettes kunstige univers lige så almægtig som selveste Vorherre. Tre ud af fire gange en besøgende finder frem til et websted på www, har vedkommende fundet det ved hjælp af Google!

At kunne findes i Google er derfor i dag så altafgørende for et websteds succes, at firmaer vil gøre alt for at komme til tops på listen – også at udnytte de svagheder, der findes i søgemaskinen.

Den slags numre er ikke uden risiko. Google prøver til stadighed at luge ud blandt ”snyderne” – og det er ensbetydende med døden for at websted, hvis man forbryder sig mod søgetjenestens uskrevne regler – og dermed bliver strøget af listen.

Google har hele tiden en underskov af nye søgetjenester på bedding. Som besøgende kan man kigge med på adressen labs.google.com. Nogle, som billedsøgningen, bliver hurtigt færdige og er med til at cementere Googles postion, mens andre forbliver pudsige fosøgsprojekter i årevis.

Det gælder fx Froogle, som tilbyder søgning efter varer blandt nettets on-linehandelssteder. Tjenesten kom på nettet i 2001, men er stadig på betasta-diet. Det samme er Google Catalogs, som tilbyder søgning i indscannede postordrekataloger.

Ordliste:

Edderkop: (web spider) De fleste websøgetjenester bruger en såkaldt edderkop til at gennemsøge www. Edderkoppen "læser" indholdet af en hjemmeside og følger derefter samtlige hyper-links på siden og læser de sider, som linksene peger på. På den måde gennemtrawles hele nettet – eller i hvert fald de sider, som der er linket til.

Googol: Et udtryk for det tal, der består af et 1-tal, efterfulgt af 100 nuller. Navnet Google er inspireret af ordet ”googol” – som en søgen efter at katalogisere de uendelig mange websider.

Meta-tag: Websider indeholder andre informationer end de, som man kan se med den blotte browser. Et såkaldt Meta-tag bruges blandt andet til at beskrive, hvad siden indeholder. De tidligere søgetjenester brugte især disse beskrivelser til at katalogisere siderne. Ved at fylde meta-beskrivelsen med ofte søgte ord kunne man få sin side til at ryge til tops i søgetjenesterne.

Page Rank: Udover at se på indholdet, sorterer Google websider efter deres popularitet. Jo flere andre websider, der indeholder referencer til en bestemt webside, desto højere Page Rank opnår den – og dermed en højere placering på siden med søgeresultater.

Biografi:

1998 Google stiftes af de to Stanford Ph.D-studerende Larry Page og Sergey Brin.
1999 Google har et overskud på 25 millioner dollars.
Februar 2001 Google køber DejaNews
Juni 2001 Google offentliggør sin billedsøgning.
2003 Google har et overskud på 105 mio. dollars.
April 2004 Google ansøger om børsnotering.
19. aug. 2004 Google børsnoteres – og tjener 1,7 milliarder dollars. Den tredjestørste børsdebut i Nasdaqs historie.
Oktober 2004 Goggle annoncerer søgetjenesten Google Print, som skal gøre det muligt at finde frem til bøger online – i konkurrence med online-boghandlen Amazon.

Citater 

"At katalogisere alverdens information er en så usædvanlig vigtig opgave, at den bør overlades til et firma, som er troværdigt og interesseret i almenhedens bedste." Google

"I begyndelsen ville vi ikke have almindelige telefoner, fordi alle alligevel bruger mobiltelefonen. I sidste ende fik vi fastnettelefoner alligevel. De er rare at have, og kvaliteten er bedre." Larry Page

"Dot-com-bølgen var en svær tid for os, fordi vi holdt fast på, at vi skulle tjene penge, mens alle andre ikke gjorde det. Det var fx ikke til at finde medarbejdere til en rimelig løn." Larry Page

"Vores motto er 'Vær ikke ond'. Vi prøver at gøre det rigtige altid. Google optager ikke annoncer for hård alkohol eller våben. Til gengæld giver vi gratis annonceplads til flere hundrede godgørende organisationer." Sergey Brin

 

Links:

Google Danmark

Google på Elmer Fjot'sk

Googles Muppet-kok-svensk!

Googles aprilspøg

 

 

Denne side er opdateret d. 15-06-2011. ©: 06-10-2004 John Alex Hvidlykke. Tidligere udgivet i Komputer for alle nr. 2-2005