De vilde ideer blev til vores virkelighed

Steve Jobs’ visioner har ændret verden flere gange. Han var skyld i at vi fik billige computere, skærme med vinduer og ikoner og computerskabte tegnefilm – uden at han selv opfandt noget af det.


Steve Jobs er ideernes mand. Får han først en ide, går han 
absolut helhjertet ind for den. Som da han i 1970’erne fik 
den ide, at det var irrelevant at bade.

 

”Vanvittigt fedt!” Hvis der er et enkelt udtryk, der kendetegner Steve Jobs, stifter og chef for Apple computer, så er det udtrykket ”vanvittigt fedt” (”insanely great”)

Stev Jobs elsker som alle andre nørder teknologi og tekniske dimser. Men i stedet for at sætte sig hen i en krog og undersøge dimserne, kaster Steve Job sig ud i digitale korstog – for at vise verden, hvor vanvittigt fed teknologien er.

Steve Jobs er ikke nogen opfinder. Til gengæld har han en evne til at inspirere andre – og forvandle deres tekniske kuriositeter til revolutioner.

Første gang det skete var i 1975, hvor han sammen med vennen Steve Wozniak stiftede Apple Computer. Det tekniske geni Wozniak havde hjemme i sin garage bygget en af verdens første personlige computere, og Jobs var overbevist om, at de to nu skulle ændre verden.

Wozniak var glad for sit arbejde hos HP, men lige meget hjalp det, og snart kvittede Wozniak sit job, og de to venner solgte deres kæreste ejendele (en lommeregner og VW-bus) og startede Apple Computer.

Med lige dele salgstaler fra Jobs og teknisk genialitet fra Wozniak lykkedes det at gøre Apple-computeren til et almindeligt redskab på små virksomheders kontorer i slutningen af 70’erne. Apples tidlige computere er glemt, men de banede vejen for andre, og da IBM i 1980 skulle lave deres egen PC, skete det især med Apple som forbillede.

Der var dog langt til den computer, som vi kender i dag. Skærmen var fyldt med tekst, og alle kommandoer skulle skrives på tastaturet.

Den grafiske computer med mus, ikoner og vinduer var ellers opfundet flere år tidligere. Den stod i al ubemærkethed i Xerox’ tænketank, PARC, hvor man imidlertid mente, at den var alt for dyr til nogensinde at kunne sælges.

Jobs blev inviteret på besøg hos PARC, hvor han fik computeren at se. Det ændrede Steve Jobs’ verdensbillede. Og når han havde set lyset, var hele verden nødt til at gøre det samme!

Jobs satte straks udviklingen af en grafisk computer, Lisa. Den skulle have alt det, som han havde set på Xerox PARC.

Apples tekniske direktør valgte at sætte en anden end Apple-chefen Jobs til at lede Lisa-projektet. Midt i processen slog Jobs derfor bak og kidnappede en anden udviklingsgruppe hos Apple til at udvikle en direkte konkurrent til Lisa. Navnet var Macintosh. Og mens Lisa blev et flop, lykkedes det for Apple at gøre Macintosh til den foretrukne computer i den grafiske branche og på mange universiteter.

Steve Jobs har altid sat stil over penge, og Apple Macintosh blev markedsført med så megen stil, at det skræmte ”almindelige” kunder væk. I 1985 blev det for meget for ledelsen i Apple, og Steve Jobs blev sat fra bestillingen og afsat som formand for Apple.

Jobs var smidt ud fra sit eget firma. Alene, skuffet - og med masser af millioner på lommen.

Jobs startede et nyt computerfirma, NextStep, som skulle skabe en grafisk computer til videnskabelig brug. Han købte også, for sjovs skyld, et filmselskab, Pixar. NextStep blev aldrig nogen succes. Efter otte års kamp og blot 50.000 computere måtte firmaet lukke.

Pixar var en anden historie. Hvor Steve Jobs involverede sig selv og sine penge dybt i NextStep, holdt han sig på afstand af filmfolkene og bidrog ikke til firmaets slunkne kasse. Til gengæld kom Pixar til at bidrage til både berømmelse og pengepung for Jobs, da firmaet lavede tegnefilmen Toy Story for Disney.

Foreløbig sidste kapitel i historien om Steve Jobs foregår hos Apple. Efter at have haft den ene fiasko efter den anden købte Apple i 1997 resterne af NextStep for at bruge styresystemet. Med i købet fulgte Steve Jobs, som lod sig ansætte som midlertidig formand for Apple – for en dollar om året. Her blev han modtaget som en digital messias, der vendte skuden og skabte overskud. Først efter tre år lod Steve Jobs sig dog overtale til at fjerne ”midlertidig” fra titlen. Han får stadig en dollar om året i løn – plus aktier.

Steve Jobs har siden 1991 været gift med Laurene Powell, som han har tre børn med. Han har desuden datteren Lisa, som han fik i 1978 med Nancy Rogers.

Ordliste:

PARC: (Palo Alto Research Centre). Tænketank, ejet af kopimaskineproducenten Xerox. PARC opfandt blandt andet den grafiske computer, computernetværk og laserprinteren.

Apple Lisa: Apples første grafiske computer, beregnet til erhvervslivet. Den var teknisk mere avanceret end Macintosh, men meget, meget dyrere – og alt for langsom.

Apple Macintosh: Banebrydende grafisk computer, som viste verden, at det ikke behøvede at være svært at bruge en computer. Microsoft kopierede ideen i Windows, efter at Jobs havde kopieret den fra Xerox.

 

Biografi:

Steve Paul Jobs blev født i 1955 i Mountain View, Californien, USA.
Han voksede op som adoptivsøn af Paul og Clara Jobs.
Han læste fysik, litteratur og poesi på Reed College, men afsluttede ingen af studierne.
1974 Netop hjemvendt fra en meditations- og trekkingtur i Indien mødte Steve Jobs elektronikgeniet Steve Wozniak.
April 1976 Apple I blev lanceret til 666$.
1977 Apple II introduceredes til 1298$ og blev en succes i småvirksomheder.
December 1979. Jobs besøgte Xerox PARC.April
1981 Steve Jobs overtog formandsposten i Apple.
Januar 1983 Apple Lisa introduceredes, men blev et 10.000-dollars-flop.
Januar 1984 Apple Macintosh introduceredes til 2.995$ og blev en kæmpesucces.
1985 Jobs fjernedes fra Apples ledelse og forlod firmaet.
1985 Jobs startede computerfirmaet NextStep med løftet om en endnu mere revolutionerende computer. 
I 1989 blev NextStep ændret til at være et rent softwarefirma – i 1993 lukkede NextStep helt.
I februar 1986 købte Steve Jobs computertegnefilmsselskabet Pixar af George Lucas for 10 mio dollars.
I Januar 1995 udsendte Pixar Toy Story.
1997 Resterne af NextStep blev solgt til Apple – inkl. Steve Jobs. Apples aktiekurs fordobledes øjeblikkeligt.
1998 Apple blev igen en succeshistorie med iMac. Siden da har en stor del af al elektronik være halvgennemsigtigt blå.

 

 

Citater:

"Netværk? Hvorfor skulle nogen ønske at være bundet til sin virksomhed med en navnestreng?"  Steve Jobs

"Opfindsomhed er forskellen på en leder og, der blot følger trop."  Steve Jobs

"Jeg synes, at Bill Gates og Microsoft er lidt snæversynede, men jeg ønsker dem virkelig alt godt. Han ville bare have været mere åben, hvis han havde prøvet LSD en enkelt gang eller havde boet i en ashram, da han var yngre."  Steve Jobs

 

 

 

Links:

Jobs' biografi hos Apple

Inventors.about.com


Apple Lisa var udstyret med en megabyte hukommelse, hvilket var kolossalt meget i 1983. Macintosh blev derimod fra begyndelsen designet til at være lille. Målet var blot 64 kilobytes ram, men 128 kilobytes var et acceptabelt kompromis. Som en sikkerhed sneg ingeniørerne muligheden for at udbygge til 512 kilobytes ind i designet. Men de turde ikke sige det til chefen - som ville have tvunget dem til at fjerne den igen.

Denne side er opdateret d. 15-06-2011. ©: John Alex Hvidlykke 31. marts 2004. Artiklen har tidligere været udgivet i "Komputer for alle". Foto ©: Apple.